Verkennen en formeren is ook kiezen voor kinderen

Elk kind, nu en in de toekomst, heeft recht op bescherming

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn achter de rug, de kiezers hebben gesproken. Nu moeten de partijen aan de slag om te kijken welk kabinet er gevormd kan worden.
Een interessante periode, want op het gebied van kinderuitbuiting liggen er, wat betreft Terre des Hommes, flink wat uitdagingen voor een nieuw kabinet voor de boeg. Zeker als het gaat om het recht van kinderen om op te groeien onder veilige en gezonde omstandigheden.

5 aanbevelingen voor de formatiegesprekken

De komende tijd zijn er verkennende en formatiegesprekken. Terre des Hommes hoopt dat het aanpakken van kinderarbeid en het strijden tegen seksueel misbruik van kinderen en het verspreiden van beeldmateriaal hiervan op het web, een belangrijk punt van aandacht is. We hopen dat de partijen kiezen voor kwetsbare kinderen zonder stem, zodat zij niet in situaties terechtkomen waar ze nooit in zouden moeten belanden. 

Daarom geeft Terre des Hommes voor de komende gesprekken en onderhandelingen 5 aanbevelingen:

1. Geef kinderen een stem

Willen we echt iets voor kinderen betekenen, dan moeten we kinderen en jongeren op een betekenisvolle manier mee laten praten over alles wat hen aangaat. Door kinderen (meer) te laten participeren bij belangrijke besluitvorming die van belang is in hun route naar volwassenheid én daarna. Dit is geen gunst, maar een recht onder het VN-Kinderrechtenverdrag.

She leads objectives: meisjes en jonge vrouwen betrekken bij het beleid op gender ongelijkheid

2. Meer aandacht voor kinderrechten

Kinderrechten zijn een fundament voor onze samenleving. Naleving van alle kinderrechten resulteert in gezondere en gelukkigere kinderen en minder kinderuitbuiting. Daar mag niet aan getornd worden. Toch lijkt de aandacht van de overheid voor dit fundament te verslappen. Er is bijvoorbeeld steeds meer armoede en honger onder Nederlandse kinderen en jongeren en wordt de kloof tussen arm en rijk ieder jaar groter.

Nederland is dit jaar zelfs de grootste afnemer van het eigen ontwikkelingsbudget geworden, wat hopelijk leidt tot meer aandacht voor kinderen in de AZC’s, maar wat ten koste gaat van kinderen in ontwikkelingslanden, die onze hulp nog steeds heel erg hard nodig hebben.

Meer focus van de overheid is belangrijk, zodat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken over eten, een dak boven hun hoofd en of ze wel of niet naar school kunnen gaan. Maar ook om te garanderen dat slachtoffers van uitbuiting de juiste (vroegtijdige) zorg krijgen, ongeacht hun woonplaats. Stel daarom een bewindspersoon, ambassadeur of speciaal gezant voor kinderen aan, die de rechten van kinderen hoog op de (internationale) agenda zet en houdt.

Onderwijs is een belangrijk kinderrecht

3. Maak van aanpak kinderarbeid ook een groene doelstelling

Om uitbuiting van kinderen aan te pakken, moet er ook naar klimaatontwikkelingen gekeken worden. Onlangs stelde het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties in hun “General Comment No. 26” dat kinderen het recht hebben op een schone, gezonde en groene toekomst.

Dit gaat alle kinderen aan, ook kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Bijvoorbeeld in de mijnindustrie waar zij samen met hun families de mineralen delven die we nodig hebben voor onze energietransitie. Maak van de strijd tegen kinderarbeid daarom een groene doelstelling, want elk kind heeft recht op een klimaatbestendige toekomst.

Hajiru (3) is dol op melk Terre des Hommes noodhulp Kenia

4. Maak het internet een veilige plek voor kinderen

Een groot deel van een kinderleven speelt zich in een online omgeving af. Daarom moet de online veiligheid verbeterd worden. Voor onze Nederlandse jeugd, en voor alle kinderen. Wereldwijd lopen kinderen online gevaar seksueel te worden uitgebuit, bijvoorbeeld door grooming en het delen van misbruikbeelden.

Nederland speelt daar, in negatieve zin, een grote rol in, bijvoorbeeld door kwalijke content te hosten. Laten we Nederland weer positief op de kaart zetten en pleiten voor betere wetgeving om alle betrokkenen verantwoordelijk te houden. Dit kan door gebruik te maken van alle beschikbare digitale detectie en opsporingsinstrumenten. Steun daarom de nieuwe EU-regulering rondom online kindermisbruik waarover dit jaar in het Europarlement gestemd wordt.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat Covid-19 de risico’s op seksuele uitbuiting vergroot

5. Laat kinderen niet in de kou zitten

Geen tijd te verspillen. Investeer NU in onze toekomst! Investeer in groepen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Investeer in ontwikkelingssamenwerking. We kunnen niet langer wachten, een demissionair kabinet en verkiezingen zullen de boel vertragen. Dit zijn cruciale zaken waar nu actie op moet worden ondernomen, want elk kind, nu en in de toekomst, heeft recht op bescherming. Om zo gewoon kind te mogen zijn.  

Geen tijd te verspillen. Investeer NU in onze toekomst!