#TheClockisTicking in de strijd tegen kinderarbeid

De tijd dringt: in 2025 zal er volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties een einde moeten komen aan kinderarbeid. Elke dag werken echter nog steeds 160 miljoen kinderen.
De klok tikt…
Met nog maar twee jaar te gaan, wordt het hoog tijd dat wereldleiders en overheden hun inspanningen opvoeren om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid.
Geen excuses meer maar dringend actie om het wereldwijde akkoord over het beëindigen van kinderarbeid te realiseren. Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien en hun volledige potentieel te bereiken. #TheClockisTicking
Luister ‘Spraakmakers’ over kinderarbeid
Maandag 12 juni was Julie Verhaar, directeur Terre des Hommes, de Spraakmaker bij Spraakmakers op NPO Radio 1. 12 juni is de Internationale dag tegen kinderarbeid, een thema waarvoor Terre des Hommes zich iedere dag van het jaar voor inzet. Julie gaat in de uitending onder meer uitleggen wanneer iets kinderarbeid genoemd wordt en gaat ook vertellen hoe de omstandigheden van deze kinderen verbeterd kunnen worden.
Spraakmakers, vanaf 9.30u op NPO Radio 1.

Achtergrond & aanpak
160 miljoen kinderen werken nog steeds elke dag in de meest gevaarlijke situaties, de eerste toename in decennia. Kinderen werken in illegale mijnen, worden gedwongen om huishoudelijk werk te doen, moeten op straat bedelen en worden seksueel uitgebuit, met gevaar voor eigen leven.
#TheClockisTicking met nog maar drie jaar te gaan. Het wordt tijd dat wereldleiders en overheden hun inspanningen opvoeren om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid.
Kinderarbeid: in de mijnen van India en Madagaskar
Zo’n tienduizend kinderen gaan niet naar school. Ze moeten werken, omdat hun gezin anders niks te eten heeft. De kinderen vertrekken ‘s ochtends met een lege maag naar de mijnen. Daar moeten ze stenen opgraven om mica te bikken. Het is een van de ergste vormen van kinderarbeid: zwaar, ongezond en gevaarlijk werk.
In de mijnen lopen de kinderen ernstige gezondheidsrisico’s. Het stof dat vrijkomt bij het bikken, tast hun longen aan. Het tillen van de stenen leidt tot ernstige rugklachten. Er gebeuren veel ongelukken, met botbreuken en verwondingen door brokstukken die kapot vallen tot gevolg. De kinderen hebben vaak geen of weinig bescherming. De micahandelaren zelf nemen nergens verantwoordelijkheid voor.
Aanpak
Met een positieve verandering willen we niet alleen de toestand in Madagaskar verbeteren, maar ook die van andere landen die negatief worden beïnvloed door de micahandel. Dit bereiken we met sociaal-maatschappelijke interventies op lokaal niveau, waarbij we de toeleveringsketen in kaart brengen en de aangesloten bedrijven aansporen hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo creëren we samen een eerlijke, veilige en duurzame keten. Ten slotte informeren we de overheid over de urgentie voor nieuwe wetgeving.
Kinderarbeid: op straat in Kampala, Oost Afrika
In kampala, Oost Afrika, zijn criminele organisaties die bedelende kinderen inzetten alsof het werknemers zijn van hun bedrijf.
Die criminele organisaties zijn heel gewiekst en weten precies waar de armste dorpen zijn om kinderen te ronselen. Vaak zijn vader en moeder zich niet bewust van de gevaren: kinderhandel, misbruik en seksuele uitbuiting.
Aanpak
Terre des Hommes wil het groeiende aantal kinderen op de straten in Kampala, een halt toe roepen. Dat doen we samen met onze lokale partnerorganisatie Dwelling Places.
Nadat wij kinderen van de straat hebben gehaald, zorgen we voor opvang en (psychosociale) zorg. We helpen kinderen terug naar huis, we zorgen voor onderwijs en investeren in armoedebestrijding door ook de ouders of verzorgers van kinderen te helpen een beter inkomen te genereren.
Kinderarbeid: seksuele uitbuiting
Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting. Indonesië, de Filipijnen, India en Nepal staan bekend als plaatsen waar kindermisbruik als gevolg van goedkopere vluchten en toegang tot internet toeneemt. De daders gaan echter nog te vaak ongestraft vrijuit.
Aanpak
Terre des Hommes zet zich in op het beschermen van kwetsbare kinderen en het vergroten van bewustwording en het opbouwen van kennis en capaciteiten van de formele instituties die verantwoordelijk zijn voor kinderbescherming, opsporing van daders en wetshandhaving.
In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken Terre des Hommes, Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om commerciële seksuele uitbuiting in twaalf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gedwongen huishoudelijk werk
Kinderen in Afrika en Azië vallen vaak in handen van mensenhandelaren, die hen een mooie toekomst beloven. Maar de opleiding of de wereldbaan in de grote stad blijkt gedwongen werk als huisslaafje te zijn. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat wachten hen zware huishoudelijke taken, en ook nog eens de zorg voor een schare kinderen. Deze uitbuiting vindt onzichtbaar achter gesloten deuren plaats. Vaak worden de huisslaafjes door hun bazen mishandeld of seksueel misbruikt.
Aanpak
Terre des Hommes richt zich op het bestrijden van kinderhandel en kinderarbeid die veelal verborgen blijft. Kinderen die onder valse voorwendselen in uitbuiting zijn gedwongen, worden geholpen terug naar huis en school te keren. We trekken aan de bel om ervoor te zorgen dat bestaande wetten die kinderarbeid verbieden worden nageleefd. Ook maken we het probleem beter zichtbaar om meer bewustwording te creëren. De film over het huisslaafje Amani schetst de beklemmende werkelijkheid van een huisslaafje in de grote stad in Kenia.
Heb je een minuutje?
Heb je een minuutje? Kleine acties met een groot verschil.
Support kinderarbeid-vrije bedrijven
Support bedrijven die zijn aangesloten bij ons ‘Responsible Mica Initiative (RMI)’
Deel deze campagne
Deel deze campagne door op de ‘share’ pictogrammen bovenin de pagina te klikken of volg onze campagne berichten op social media met de hashtag #TheClockisTicking en deel de campagneberichten met anderen.
Heb je een uur de tijd?
Zoveel manieren om je tijd te besteden en jij kiest voor ons? We zijn je dankbaar!
Get the facts
Voor miljoenen kinderen betekende COVID-19 honger, armoede en het einde van onderwijskansen. De wereldwijde gevolgen van de pandemie worden echter door kinderen en hun families nog steeds zwaar gevoeld. Dat staat in het Child Labour Report 2022 dat de Terre des Hommes Internationale Federatie publiceert ter gelegenheid van de 5e Global Conference on the elimination of Child Labour van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
Het Terre des Hommes rapport onderzoekt hoe de levensomstandigheden van kinderen zijn veranderd door COVID-19 en welke maatregelen nodig zijn om de situatie voor de getroffenen beter terug te brengen dan het was.
Leer meer over kinderarbeid
Miljoenen kinderen worden gedwongen om vies en gevaarlijk werk te doen. Ze werken in mijnen, fabrieken, als huissslaafje en in bordelen. Zelfs als ze nog heel jong zijn. Dit is slecht voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar school. Ze kunnen zo niet uit de armoede ontsnappen. Wij strijden tegen extreme vormen van kinderarbeid, wereldwijd. Omdat kinderen recht hebben op bescherming. Recht om naar school te gaan. Om te bouwen aan een betere toekomst. Daarom bieden wij onderwijs, voorlichting en hulp aan arme gezinnen.
Bekijk de Terre Talk terug over kinderarbeid
Bekijk hier het Terre Talk webinar terug over kinderarbeid in de mijnen van India en Madagaskar.
Heb je langer de tijd?
Laat je stem horen in ons werk en help ons om er te zijn voor kinderen die risico lopen.
Houd een spreekbeurt
Het is belangrijk dat veel mensen weten waarom we samen strijden tegen uitbuiting van kinderen. Met een spreekbeurt vertel je over ons werk aan je klasgenoten. Wij helpen je met een gratis spreekbeurtpakket.
Word vrijwilliger
Ontmoet nieuwe mensen en doe mooi werk in de strijd tegen uitbuiting van kinderen. Als vrijwilliger bij Terre des Hommes doneer je met tijd. Ruimte over in je agenda? Zie wat jij kunt doen!
Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn 17 wereldwijde, aan elkaar verbonden doelen die zijn ontworpen als een ‘blauwdruk om een betere en duurzamere toekomst voor iedereen te bereiken’. De doelen zijn in 2015 opgesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en moeten in 2030 bereikt zijn.
Doel 8.7 – […] het verbod en de afschaffing van de ergste vormen van kinderarbeid veiligstellen, met inbegrip van het rekruteren en inzetten van kindsoldaten, en tegen 2025 een einde stellen aan kinderarbeid in al haar vormen.
