Terre des Hommes wint pitch-wedstrijd op UN Forum Business and Human Rights

Terre des Hommes programmamedewerker Tirza Voss hield vandaag in Genève een pitch op het UN Forum on Business and Human rights. Over onze succesvolle totaalaanpak van kinderarbeid in de micamijnen in India. En zij won.
De aanpak van Terre des Hommes om kinderarbeid in India te beëindigen, is erop gericht alle relevante partijen in het proces te betrekken, van overheid tot bedrijfsleven, van lokale civielrechtelijke organisaties tot mensen uit de gemeenschappen. Op het UN Forum werd deze aanpak als meest innovatieve en inspirerende oplossing beoordeeld teneinde de UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP) in de praktijk te brengen.
700 organisaties hadden zich aangemeld, negen voorstellen waren geselecteerd om echt te pitchen. Onder hen vertegenwoordigers van bv de Universiteit van Sussex en andere NGO’s. De winst voor Terre des Hommes betekent dat wij op het volgende Regionale UN Forum over Bedrijfsleven en Mensenrechten in Azië, in 2019, onze aanpak van kinderarbeid in India opnieuw mogen presenteren. Een hele eer en geweldige kansen, want deze UN fora zijn van het allerhoogste niveau.
UN Forum on Business and Human Rights
Het UN Forum on Business and Human rights in Genève is de grootste jaarlijkse bijeenkomst over bedrijfsleven en mensenrechten. Meer dan 2000 deelnemers van overheden, bedrijven, UN instellingen, mensenrechtenorganisaties, internationale vakbonden, academici en vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen komen bij elkaar. Alles in het teken van hoe de UN Guiding Principles inzake bedrijven en mensenrechten, zoveel mogelijk te promoten.
In India voeren we ons programma samen uit met het Responsible Mica Initiative (RMI), een platform van bedrijven en NGO’s dat mede door Terre des Hommes is opgezet
Tegen inzet van kinderen
Mineraal mica wordt in twee deelstaten in India op grote schaal gewonnen en onder meer gebruikt in autolakken, cosmetica en elektronica. Terre des Hommes is niet tegen de winning van mica, maar wel tegen de inzet van kinderen hierbij.
