Terre des Hommes reageert opadoptieverhaal in Trouw

In reactie op het artikel dat vandaag in Trouw staat over de mogelijke betrokkenheid van Terre des Hommes bij misstanden met adopties uit Bangladesh in de jaren zeventig, wil Terre des Hommes benadrukken dat ze waardeert dat ex-medewerkers van Terre des Hommes hun stem laten horen. Terre des Hommes onderzoekt de zaak en staat in contact met de geadopteerden.
Diffuse situatie
Terre des Hommes waardeert het dat voormalige medewerkers als Elly en Mart van den Berg naar voren stappen om beter inzicht te verschaffen in wat er veertig jaar geleden is gebeurd rond interlandelijke adopties vanuit Bangladesh. Op dit moment zoekt Terre des Hommes binnenshuis naar alle relevante informatie, die verheldering kan brengen over de diffuse periode van toen.
Opvang in eigen land
De focus van Terre des Hommes is altijd geweest weeskinderen of kinderen die niet binnen de eigen familie kunnen worden grootgebracht in hun geboorteland op te vangen en te helpen met het opbouwen van hun toekomst.
Hulp bij adoptie
Stichting Interlandelijke Adoptie (SIA), later BIA (de voorloper van NICWO/Wereldkinderen) regelde destijds de officiële adopties vanuit Bangladesh. SIA gebruikte de lokaal bureaumanager van Terre des Hommes in Bangladesh hiervoor als contactpersoon. Werden er kinderen uit Terre des Hommes projecten geadopteerd, dan zorgden Terre des Hommes medewerkers soms ook voor begeleiding naar Nederland.
Ontslag bureaumanager
Eind jaren zeventig ontsponnen zich geruchten dat genoemde bureaumanager zijn positie bij TDH zou misbruiken. Nadat ook juridische procedures inzake adoptiefraude tegen hem werden opgestart, beëindigde TDH in 1982 de arbeidsovereenkomst. TDH tracht nu zoveel mogelijk informatie en documentatie uit de periode 1976-1982 boven water te krijgen om betrokken geadopteerden, op zoek naar hun biologische familie, verder te helpen. Terre des Hommes heeft contact met hen.
