TDH zet kinderrechten op de kaart tijdens duurzaamheidscongres in India

Terre des Hommes is erin geslaagd om kinderrechten op de agenda te krijgen van een grote internationale conferentie over duurzaamheid in New Delhi, India. Tijdens de derde dag van de Sustainability Standards: International Dialogue Conference (ISS) verzorgde Terre des Hommes een eigen sessie over zaken doen en kinderrechten. Het is de eerste keer dat kinderrechten worden besproken in één van de belangrijkste thematische sessies.
Niet alleen risicomanagement
Tijdens deze sessie benadrukte Terre des Hommes de belangrijke rol van de particuliere sector bij het waarborgen van kinderrechten. “We moedigen bedrijven aan om zich niet alleen bezig te houden met het voorkomen en verkleinen van risico’s, maar ook te werken aan impactvolle oplossingen in de toeleveringsketen en voor de lokale gemeenschappen”, legt Aysel Sabahoglu, kinderrechtenexpert bij Terre des Hommes, uit.
NGO’s werken samen met bedrijven
Binnen het mica-programma van Terre des Hommes in India werken we nauw samen met bedrijven. Mica is een mineraal dat in onder andere make-up, elektronische apparaten en verf voorkomt. In de Indias micamijnen werken minstens 20.000 kinderen.
Terre des Hommes nodigde andere NGO-partners uit om aan de rondetafelbijeenkomst deel te nemen. Samen konden zij ervaringen en geleerde lessen over het samenwerken met bedrijven met elkaar delen. Vele deelnemers wezen op het belang van het hebben van een open en constructieve dialoog met bedrijven en andere belanghebbenden. In die gesprekken is het nodig te benoemen dat kinderrechten worden geschonden en dat er een absolute noodzaak is om samen te werken.
Leefbaar loon
Thangaperumal Ponpandi, Country Manager van Terre des Hommes in India, nam deel aan de paneldiscussie tijdens de sessie Eerlijke prijzen en leefbare lonen in de kledingindustrie in India. Ponpandi: “Leefbare lonen vormen één van de middelen om kindermishandeling te voorkomen.”
Multi-stakeholder
Tirza Voss, Adviseur Particuliere Sector bij Terre des Hommes, was panellid tijdens de sessie Mensenrechten in het beleid van ondernemingen. Ze benadrukte het belang van een multi-stakeholder benadering. Als voorbeeld gaf ze het Responsible Mica Initiative. Deze alliantie werkt aan een eerlijke en verantwoorde Indiase toeleveringsketen van mica waarin alle mensenrechten worden gerespecteerd.
De conferentie
De jaarlijkse conferentie is de meest toonaangevende van het Centre for Responsible Business (CRB). Het evenement wordt sinds 2014 georganiseerd en biedt deelnemers de kans om de uitdagingen en kansen te bespreken die organisaties tegenkomen bij het nastreven van internationale en Indiase duurzaamheidsnormen. Deze normen moeten er voor zorgen dat bedrijven en beleidsmakers positief bijdragen aan sociale en economische verbeteringen en aan het milieu.

Veel belangrijke spelers zijn vertegenwoordigd op het ISS 2017; Indiase en internationale beleidsmakers, overheidsinstanties, schrijvers van standaarden, grote en kleine bedrijven, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en mediabureaus. Alle actoren houden zich bezig met dialogen over kansen en uitdagingen om verantwoord ondernemen te promoten. Speciale aandacht hebben daarbij de duurzaamheidsnormen en duurzame samenwerkingsinitiatieven.