Tanzaniaanse politie verricht 142 arrestaties in verband met meisjesbesnijdenis

Tanzaniaanse politie verricht 142 arrestaties in verband met meisjesbesnijdenis
Foto: Arie Kievit

In Tanzania zijn in de afgelopen twee maanden 142 mensen opgepakt voor het (laten) besnijden van minderjarige Kuria meisjes. Onder hen professionele besnijdsters, maar ook 32 jongens die de meisjes intimideren en de wacht houden bij de openbare besnijdenisrituelen. 

Gedwongen besneden worden, het overkomt jaarlijks zo’n drie miljoen meisjes. Met botte messen en onder onhygiënische omstandigheden ondergaan zij deze traumatische ervaring. In Tanzania zijn het met name traditionele volkeren die hun meisjes besnijden, zoals de Kuria en de overbekende Maasai. In het Kuria leefgebied waar Terre des Hommes sinds 2016 werkt om de genitale verminking te stoppen, constateren we wel een verandering in houding bij de lokale autoriteiten. 

Politie en de lokale overheid traden afgelopen jaar strenger op tegen de genitale verminking. 142 mensen werden opgepakt, onder hen naast de genoemde 32 jongens ook 3 traditionele leiders, 9 professionele besnijdsters en 98 ouders en vrouwelijke familieleden die de meisjes dwongen tot de verminking. Tot heden zijn 33 van deze verdachten bij de rechtbank aangemeld.

Zero Tolerance Day

Vandaag is het International Day of Zero Tolerance voor vrouwenbesnijdenis. Een dag waarop overal ter wereld aandacht is voor meisjesbesnijdenis. De Verenigde Naties, maatschappelijke organisaties als Terre des Hommes en lokale gemeenschappen maken zich samen hard voor het uitbannen ervan in 2030.

Besnijdenis komt in zo’n dertig landen op grote schaal voor. In Azië en het Midden-Oosten, maar voornamelijk in Sub-Sahara Afrika. Vrouwenbesnijdenis zit diep in de cultuur ingebakken. Volgens de Kuria is besnijdenis namelijk hét belangrijke overgangsritueel naar volwassenheid. Een meisje dat niet besneden is, zou niet kunnen trouwen en geen kinderen krijgen.

Met het project Ongeschonden toekomst voor Kuria meisjes pakken we het eeuwenoude – en bij wet verboden – gebruik op verschillende manieren aan. Samen met onze lokale partner ATFGM hebben we in 2019 hoopgevende resultaten geboekt. Met voorlichting en bewustwordingsactiviteiten zijn 30.000 gemeenschapsleden en 2.485 kinderen bereikt. 180 overheidsfunctionarissen zijn getraind in het opsporen en vervolgen van daders. We richten ons tevens op het beïnvloeden van de stamleiders. Tegelijkertijd ondersteunen we een opvanghuis waar gevluchte meisjes bescherming krijgen, leren over hun rechten, onderwijs volgen en kunnen kiezen voor een alternatieve feestelijke overgangsrite naar volwassenheid. Tijdens het “besnijdenisseizoen” eind 2019 hebben we maar liefst 557 meisje kunnen opvangen.

help_meisjesbesnijdenis_te_stoppen.jpg

Vandaag op Zero Tolerance Day hebben we precies tien jaar om ons wereldwijde doel te bereiken, help jij mee meisjesbesnijdenis nog voor 2030 uit te bannen?

Help jij mee meisjesbesnijdenis te stoppen? 

Rosemary, Emelda en honderden andere meisjes van het Kuria-volk in Tanzania wisten afgelopen jaar te ontsnappen aan hun besnijdenis. Zij vonden veilig onderdak in het Masanga opvanghuis. Zij vertellen persoonlijk over hun angsten, de sociale druk rondom besnijdenis, maar ook over hun toekomstdromen en de hulp van Terre des Hommes. 

Mijn moeder was tegen besnijdenis, maar van mijn vader moest het. Dankzij dit opvanghuis ben ik nu veilig en krijg ik hulp”, vertelt Rosemary (16).

Rosemary over meisjesbesnijdenis

Mijn familie heeft mij verbannen en al mijn spullen verbrand omdat ik geen besnijdenis wil. Nadat ik school heb afgemaakt, wil ik verpleegster of juf worden zodat ik anderen kan helpen”, vertelt Nice (16).

Nice over meisjesbesnijdenis

Mijn moeder achtervolgde mij naar het opvanghuis. Zij mocht niet binnenkomen, ik was er veilig. Ergens anders had zij mij vast weer kunnen meenemen”, vertelt Emelda (14).

Ik heb les gehad over de gevaren van besnijdenis. Nu ik dit weet, begrijp ik niet waarom er anderen over mijn lijf en mijn toekomst besluiten. Ik wil niet besneden en uitgehuwelijkt worden”, vertelt Nyamboge (16).

Bekijk ook de korte documentaire van Terre des Hommes over meisjesbesnijdenis in Tanzania. De film geeft een compleet beeld van deze schadelijke traditie die wij actief bestrijden in het Oost-Afrikaanse land.

Help jij mee meisjesbesnijdenis te stoppen?

akbesnijdenis36.jpg

Foto’s: Arie Kievit. 557 meisjes ving Terre des Hommes op in het snijseizoen in december 2019. Nog steeds wachten ca 100 meisjes op terugkeer onder begeleiding naar huis.