Mica mijnen in Madagaskar – op grote schaal kinderarbeid

De strijd tegen kinderarbeid in Madagaskar

“Mijn handen zijn kapot en het stof van de mica zorgt dat ik veel moet hoesten.”

Dit is een van de uitspraken van de kinderen die SOMO in opdracht van Terre des Hommes gesproken heeft in het kader van het onderzoek naar de situatie van kinderarbeid in de mica industrie. De verhalen en het veldonderzoek bevestigen dat het starten van een project in Madagaskar om kinderarbeid aan te pakken, echt noodzakelijk is. Zoals dat ook in India gedaan is, waar inmiddels ruim 7.000 kinderen weer naar school gaan.

Aanleiding

Talloze producten, van verf tot cosmetica en van auto’s tot laptops, bevatten mica. De grootste afnemers van mica zijn de elektronica- en auto-industrie. Een studie uit 2018 benadrukte met name de noodzaak om de omstandigheden in de mijnbouw van mica in Madagaskar verder te onderzoeken. Dit is een van de landen met het grootste risico op schending van de rechten van kinderen in de mijnbouw en is de op twee na grootste exporteurs van mica ter wereld.

Doelstelling

Het onderzoek had tot doel inzicht krijgen in de situatie van kinderarbeid in de mica mijnen in Madagaskar en hoe het verder verwerkt wordt in alledaagse producten. Hoe leven en wonen de kinderen? Wat zijn de werkomstandigheden en waarom worden kinderen aan het werk gezet?

Resultaat onderzoek

Een beknopt overzicht van de belangrijkste resultaten van het onderzoek op een rij:

  • De mica-export uit Madagaskar is de afgelopen 10 jaar enorm toegenomen en Madagaskar was in 2017 de op twee na grootste mica-exporteur ter wereld.
  • Naar schatting werken er ongeveer 11.000 kinderen in de mica-sector in Madagaskar.
  • Er werken veel kinderen in het mica mijngebied, in het zuiden van Madagaskar, die worden blootgesteld aan zeer fijne mica stofdeeltjes die leiden tot hoest en inademen van fijnstof dat kan lijden tot ernstige longziektes en ademhalingsproblemen.
  • Van de 13 bezochte mica-mijnen, hadden slechts twee geldige vergunningen, dit laat een probleem van illegaliteit van de mica-sector zien. 
  • Kinderen worden elke dag blootgesteld aan zware werkomstandigheden en risico’s zoals rugpijn, hoofdpijn vanwege de hitte en het gebrek aan water, beschadigde handen en voeten. 
  • Gebrek aan geld is de belangrijkste reden om kinderen te laten werken in de micamijnen.
  • Een dag werk in de mica mijnbouw levert tussen de 27 cent – 3 euro op (gemiddelde kosten van levensonderhoud 91 cent per dag).
  • 87% van de mica uit Madagaskar wordt geëxporteerd naar China. Hier wordt het onder andere verwerkt in alledaagse producten bijvoorbeeld in de elektronica en automobiel industrie. 
  • Eindgebruikers/klanten van Chinese importeurs van mica uit Madagaskar (en India) lopen dus het risico gelinkt te zijn aan kinderarbeid in hun toeleveringsketen.
  • Internationale bedrijven die mica in hun producten gebruiken en de regering van Madagaskar moeten verantwoordelijkheid nemen voor de problematische omstandigheden in de mica-sector en bijdragen tot de daadwerkelijke afschaffing van kinderarbeid.

> Download hier het volledige Engelstalige rapport ‘Child labour in Madagascar’s mica sector’ 

> Download hier de uitgebreide samenvatting van het rapport ‘Child labour in Madagascar’s mica sector’ 

Wij gaan aan de slag. Helpt u mee dromen van kinderen waar te maken? 

Het onderzoek is gefinancierd door het Fonds bestrijding Kinderarbeid, uitgevoerd door  de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

NBC News maakte een indrukwekkende documentaire over de kinderen die voor centen werken in de Mica industry in Madagaskar. Bekijk de documentaire hieronder. 

Children labor

Project in ontwikkeling

Terre des Hommes werkt samen met UNICEF aan de ontwikkeling van een project in Madagaskar waarbij door samen te werken met verschillende betrokkenen kinderarbeid in de micamijnen verbannen wordt.