Leeftijdsgrens social media geen goed idee

Een kind dat Facebook gebruikt.

Terre des Hommes staat niet achter het voorstel van de Tweede Kamer om een minimumleeftijd van 15 jaar te hanteren voor het gebruik van social media. Volgens Karlijn Straver, deskundige op het gebied van online seksueel misbruik bij Terre des Hommes, straf je nu de verkeerde: “Politiek en techbedrijven zijn er niet in geslaagd om de online veiligheid te verbeteren en kinderen zijn daar nu de dupe van.”

Volgens de Kamer staan de mentale en fysieke gezondheid van kinderen op het spel en is social media heel erg verslavend. Karlijn Straver: “De online wereld heeft op kinderen inmiddels net zoveel impact als de offline wereld. Zij groeien op en leven in beide. Daarom is het belangrijk om het echte probleem aan te pakken dat zorgt voor overmatig gebruik van social media, namelijk de verslavend makende algoritmes en de rol van big tech hierin.” 

Rechten van het kind

Als de leeftijdsgrens een verplichting wordt, dan is dit volgens Straver ook een aantasting van de rechten van het kind, zoals de Verenigde Naties deze heeft opgesteld: “Kinderen hebben het recht om te leren, om te spelen, om steun te zoeken bij elkaar wanneer nodig, dat gebeurt nu veelal online. En kinderen hebben ook recht op informatie, hoe goed of slecht deze online ook is. Ze kijken echt niet naar het journaal. Via social media kunnen kinderen hun stem laten horen, daar hebben ze recht op als mens. Door deze verplichting wordt deze stem gedoofd.”

Praten en regelgeving

In plaats van een minimumleeftijd te hanteren, raadt Straver aan dat ouders meer praten met hun kind over de online uitdagingen: “Veel ouders denken te weten wat hun kind online doet, maar eigenlijk weten ze maar een fractie ervan. Op die manier kunnen ouders en hun kinderen mogelijke risico’s beter leren herkennen en er op een goede manier mee omgaan. Ook zou er op scholen meer en betere voorlichting moeten komen en moet de politiek met goede wet -en regelgeving komen die de oorzaken van online gevaren aanpakt in plaats van kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.”