Kwart ouders praat niet met hun kinderen over online seksueel grensoverschrijdend gedrag
Grooming, ongewenste sexting, shaming, sextortion. Het zijn slechts een paar voorbeelden van online seksueel grensoverschrijdend gedrag waar kinderen mee in aanraking kunnen komen. Toch praat bijna een kwart van de ouders (23%) nooit met hun kind over online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.
Eva Notté, bij Terre des Hommes deskundige op het gebied van online seksueel misbruik: “Ouders beginnen het gesprek vaak pas als het kind 12 jaar is, terwijl ze al veel jonger met tablets en telefoons in aanraking komen. Ook zien we dat er gepraat wordt als er iets vervelends voorgevallen is, maar dan ben je al te laat. Daarom start Terre des Hommes de campagne ‘Ook online’ om ouders op weg te helpen.”
Bezorgd
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ouders (90%) licht tot zeer bezorgd zijn dat hun kind slachtoffer wordt van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. We weten dat kinderen onderling ook vaak grensoverschrijdend gedrag richting elkaar vertonen. Daarom vroegen wij ouders of ze bang zijn dat hun kind zelf het gedrag zou vertonen naar anderen. Eva Notté: “Bijna alle ouders (90%) geven aan dat hun kind geen dader is. Maar de grote vraag is natuurlijk hoe goed ouders zijn in het herkennen van dit gedrag. Slechts 41% zegt dat te kunnen.”
Online kwetsbaar
Bij zes procent van de ouders is hun kind slachtoffer geworden van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Notté: “Onderzoek onder kinderen laat zien dat dit getal hoger moet liggen. Bij kinderen in de leeftijd van 16 en 17 jaar en LHBTIQ+ kinderen ligt dit percentage hoger. Notté: “Deze kinderen lijken online meer kwetsbaar te zijn dan andere kinderen. Dit getal ligt in de praktijk waarschijnlijk hoger, zo geeft tien procent van de ouders aan het simpelweg niet te weten of hun kind slachtoffer is geweest. Dit kan erop wijzen dat ouders en kinderen hier niet altijd open en eerlijk over (kunnen) praten.”
Impact
De kinderen die slachtoffer van online seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn geweest, hebben in de meeste gevallen seksuele berichten gekregen. Gevolgd door het krijgen van seksuele foto’s of video’s en zijn ze overgehaald of gedwongen om seksuele beelden te delen. Bij ruim de helft (52%) van de kinderen die slachtoffer zijn geweest, had dit een redelijke tot zeer grote impact op hun mentale gezondheid. Notté: “Dit cijfer ontkracht ook de mythe dat online niet zo erg is. Voor deze jonge generatie komt online net zo hard aan als offline.”
Ook online
Met de campagne “Ook online” wil Terre des Hommes bij ouders meer bewustwording creëren van de online wereld waar hun kinderen ook in leven. Notté: “Aan de hand van alledaagse zinnen (‘Laat je weten waar je bent? Ook online’ en ‘Pas je wel een beetje op? Ook online’) willen we de offline wereld met de online wereld verbinden. Voor kinderen is dat al één, nu de ouders nog.” Ook worden er op de website van Terre des Hommes allerlei handige tips en tools gegeven hoe je het gesprek met je kind aan kan gaan en hoe je bepaalde (social media)apps kindvriendelijk maakt.
Onderzoek
Dit onderzoek naar online seksueel grensoverschrijdend gedrag is uitgevoerd onder 933 ouders met kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar, in de periode 4 tot 10 december 2024. Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de hulpvraag die ouders hebben wanneer hun kind met online seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken heeft.