Kinderhandel gaat door ondanks corona lockdowns

Wij zien kinderhandel, ondanks de nationale en internationale reisbeperkingen, doorgaan in de Afrikaanse en Aziatische landen. Alleen al in Tanzania en Oeganda zijn meer dan 70 verhandelde kinderen gered tijdens de lockdowns. We alarmeren dat de handel in kinderen weer zal weer groeien zodra de corona maatregelen worden opgeheven.
De economische terugval, het massale verlies aan banen voor mensen en de sluiting van de scholen veroorzaken een sterke stijging in geweld tegen kinderen. We zien een toename in meisjesbesnijdenis, meer kindhuwelijken, kinderarbeid en meer kwetsbaarheid ten opzichte van kinderhandelaren. Door wanhoop sturen ouders hun kinderen de straat op om wat geld te verdienen, waardoor het risico op (seksuele) uitbuiting en kinderhandel toeneemt.
Door de sluiting van de grenzen en vliegvelden is er minder internationale migratie en mensenhandel. Maar binnen de landen zelf is mensenhandel en kinderhandel niet gestopt, omdat mensenhandelaren creatieve manieren vinden om de overheidsmaatregelen te omzeilen.

Toename Azie
In Tanzania bevrijde onze partnerorganisatie 53 kinderen die verhandeld waren voor huishoudelijke hulp. In de Filipijnen is een toename te zien in online seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen. Weggevallen inkomsten zijn de belangrijkste oorzaak. In India werden enkele duizenden kinderen bevrijd uit gedwongen werksituaties, zo meldt de kinder hulplijn 1098 in juni. In Bangladesh is een toename in kindhuwelijken te zien. In Cambodja, is er veel aandacht vanuit de overheid voor de toegenomen onveiligheid voor online seksuele uitbuiting van kinderen.
Niet alleen wij en maar ook onze partners vrezen een sterke stijging in kinderhandel, als de beperkingen lokaal en internationaal worden opgeheven.

-
Carel Kok
directeur Terre des Hommes Nederland.Scholen in Kenia, Oeganda en Ethiopië gaan nog niet open en bieden daarom geen bescherming aan kinderen. In Azië zullen naar verwachting veel mensen opnieuw naar de grote steden trekken, uit pure noodzaak om te overleven