Jongerenactivisten uit tien landen in Afrika en Azië in gesprek met Tweede Kamer

Children

Een dag na de opening van het parlementaire jaar wonen twintig jongerenlobbyisten uit tien landen in Afrika en Azië op 4 september een bijzondere procedurevergadering van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking bij. De jongerenactivisten waren enkele dagen in Nederland op uitnodiging van de Girls Advocacy Alliance, een samenwerking tussen Terre des Hommes, Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De twintig meisjes en jonge vrouwen (en vier jongens) durven zich net als jongeren ‘activisten’ Greta Thunberg, Malala Yousafzai en Emma González al op jonge leeftijd uit te spreken. Kirsten van den Hul (PvdA) zat de procedure voor: “Het is ongelofelijk belangrijk dat we mensen steunen die opstaan voor meisjesrechten. Ik ben zeer onder de indruk van de verhalen van de jongeren die te gast waren. Het biedt hoop voor de toekomst, maar laat ook zien hoeveel er nog te doen is. Daar verdienen deze jongeren alle support bij!” De jongeren worden ondersteund door de Girls Advocacy Alliance.

In gesprek met de Tweede Kamer

Voor het eerst krijgen de meisjesrechtenactivisten gelegenheid om hun verhalen rechtstreeks te delen met leden van de Tweede Kamer. Pauline (24) uit Liberia roept hen op om jongerenparticipatie serieus te nemen: “Hoe kunnen onderwerpen die ons aangaan zoals verkrachtingen en seksueel misbruik besproken worden zonder ons erbij te betrekken?” De jongeren zetten zich elke dag keihard in om meisjesrechten te verbeteren en pleiten in hun thuisland op zowel lokaal niveau, bij religieuze en traditionele leiders, als op nationaal niveau voor het uitbannen van geweld tegen meisjes en het tegengaan van economische uitsluiting van jonge vrouwen. Van den Hul benadrukt hoe belangrijk het is dat de jongeren zich blijven uitspreken, maar dat dit in steeds meer landen heel moeilijk is.

Jongeren ervaren weerstand

De jongeren komen uit gemarginaliseerde gemeenschappen waar ze niet altijd gesteund worden in hun activiteiten. Ibrahim (21) uit Sierra Leone ondervindt dit in de praktijk: “Ik ben al een paar keer bedreigd omdat ik mensen aangeef bij de politie als ze kinderen, vaak meisjes, misbruiken. Sommige mensen voelen zich zelfs al bedreigd door mijn aanwezigheid, en daarom word ik vaak buitengesloten.” Veel van de jongeren zijn minderjarig én meisje, wat ze extra kwetsbaar maakt bij het opkomen voor meisjesrechten.

Steun en bescherming

Vijf jongerenlobbyisten krijgen de kans om te vragen hoe Nederland invulling geeft aan de resolutie van de VN-Mensenrechtenraad en de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité, waarin staten worden opgeroepen om jonge mensenrechtenverdedigers zoals zij beter te beschermen. Van den Hul: “Meisjesrechtenverdedigers zijn mensenrechtenverdedigers. Jongeren laten overal ter wereld van zich horen. Als parlementsleden moeten wij ervoor zorgen dat er voldoende ruimte blijft voor het maatschappelijk middenveld, zonder dreigt de stem van jongeren verloren te gaan.”

Hieronder blikken we terug op deze bijzondere dag. 

Girls Advocacy Alliance

Girls Advocacy Alliance

In de Girls Advocacy Alliance werken Plan International Nederland, Terre des Hommes en Defence for Children – ECPAT samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen. Het programma loopt van 2016 tot en met 2020 en wordt uitgevoerd in Bangladesh, India, Nepal, de Filippijnen, Ethiopië, Ghana, Kenia, Liberia, Sierra Leone en Uganda. Een belangrijke activiteit in het programma is het opzetten, trainen en begeleiden van jongeren lobbygroepen.

screenshot_2019-09-05_at_12.19.15.png

Pauline (24) uit Liberia neemt het woord tijdens het gesprek met de Tweede kamer – Fotograaf: Daniëlla van Bergen