Jonge meisjes van de Kuria-stam worden massaal besneden

Children

Het is ‘cutting season’ bij de Kuria-stam, een volk in het noorden van Tanzania dat traditioneel leeft in clans waar ouderen de regels bepalen. Elk jaar worden in de maand december, tijdens de kerstvakantie, duizenden Kuriameisjes besneden.

Zonder medische reden wordt hun clitoris weggesneden. Het wordt gezien als overgangsritueel van meisje naar vrouw, ook al zijn ze pas tien tot dertien jaar oud. Soms zelfs nog jonger. De Kuria gelooft heilig dat een onbesneden meisje niet zwanger kan worden of ooit een man zal vinden. En zonder huwelijk geen opbrengst in de vorm van een bruidsschat. 

akbesnijdenis10.jpg

In opvangcentrum al meer dan 500 gevluchte meisjes

Afgelopen week bezochten medewerkers van Terre des Hommes het Masanga center in het noorden van Tanzania, gelegen aan de grens met Kenia.  In dit door Terre des Hommes gesteunde opvangcentrum worden inmiddels meer dan 500 meisjes opgevangen die zijn gevlucht voor hun besnijdenis. 

“De weg van het stadje Tarime, waar we in een hotel verblijven, naar het opvangcentrum op 40 minuten rijden, is grotendeels onverhard en modderig door de  regenval van afgelopen week. In de vroege ochtend rijden we langs meer dan 20 feestelijke optochten waarin net besneden meisjes worden meegevoerd door een dansende menigte van traditioneel uitgedoste mannen en vrouwen. De mannen zijn getooid met speren en grote kapmessen, de vrouwen zingen en dansen en blazen op toeters en fluitjes. De voorganger in de optocht, is een man op een oude fiets. Op zijn bagagedrager heeft hij speakers hoog op elkaar gestapeld.” 

De meisjes zijn in alle vroegte één voor één besneden, de benen wijd uitgehouden door tantes of andere familieleden die de rest van de dag haar chaperonne zijn en tijdens de eretocht naar huis de paraplu boven haar hoofd zullen houden. Het snijwerk wordt gedaan door traditionele besnijdsters. Die verdienen per besneden meisje ruim 13 euro, een vermogen, al gaat meer dan driekwart van dat bedrag naar de traditionele leiders van de clans. 

Terre des Hommes zet zich al jaren in voor het uitbannen van meisjesbesnijdenis. Elf maanden in het jaar geven we samen met onze lokale partnerorganisatie ATFGM voorlichting geven via scholen en kerken. Daarnaast werd tien jaar geleden het opvanghuis (het Masanga center) geopend door de plaatselijke parochie nadat een paar kinderen zich daar wilden verstoppen. Inmiddels wordt het gesteund door AFTGM en Terre des Hommes en is de safe house in wijde omtrek zo bekend dat elk jaar meer meisjes van huis lopen en aankloppen bij de poort.

Maar de verandering gaat traag. Zo ging er drie jaar aan voorlichting overheen voordat negen besnijdsters hun messen neerlegden.  Door Terre des Hommes werden ze opgeleid tot naaisters.

Vorig jaar sloot Terre des Hommes een contract met de clanleiders, waarin werd verklaard dat de genitale verminking moest stoppen. Slechts één clan hield zich aan zijn belofte. 

Langzamerhand zien we wel iets van een omslag. Het aantal meisjes dat door de ouders naar het opvangcentrum wordt gebracht neemt ieder jaar toe. Meer en meer mensen zetten zich als vrijwilligers in om anderen van het snijden af te houden. En de tweede stam in grootte, de Butimbaru, met bijna 500.000 mensen, heeft verklaard af te zien van besnijdenis. 

Tot slot lijkt de lokale overheid doordrongen van het feit dat er iets moet gebeuren. De hoogste ambtenaar van Tarime district heeft zelfs het leger ingezet om de traditionale besnijdsters te arresteren. 

Samen zorgen we ervoor dat minder meisjes worden besneden. Help jij ook mee?

> Vandaag verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over ‘cutting season’ in Tanzania. Lees het volledige artikel hier.