Don’t look away: in actie tegen seksueel kindermisbruik op reis

In de vakantieperiode dromen we van witte stranden, blauwe luchten en zonnige oorden. Maar veel bestemmingen hebben ook een duistere kant; er is sprake van seksueel kindermisbruik op reis. Heb je het vermoeden dat een kind seksueel wordt uitgebuit, kijk dan niet weg!
De campagne ‘Don’t Look Away’ is een jaarlijks terugkerende campagne, waarbij Terre des Hommes samenwerkt met de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse overheid, de politie, een tiental touroperators en partnerorganisaties. Het doel van de campagne is om Nederlanders informatie te geven over kindersekstoerisme en hoe vermoedens kunnen worden gemeld. Dit om er samen voor te zorgen dat het aantal meldingen van seksueel kindermisbruik op reis en de kwaliteit ervan te vergroten, zodat ze kunnen bijdragen aan het opsporingsonderzoek en strafvervolging.
Door middel van de ‘Don’t Look Away’ campagne wordt het Nederlands publiek opgeroepen om bij het vermoeden van seksuele uitbuiting van minderjarigen op een vakantiebestemming zo gedetailleerd mogelijk melding te doen op Don’t look away. Deze meldingen worden dan anoniem in behandeling genomen door de politie.
Melding leidt tot een arrestatie
Dat melden zin heeft, blijkt uit de arrestatie van de 70-jarige Nederlander vorige maand. Deze persoon was door een melding in 2016 voor het eerst bij Terre des Hommes in beeld. Ook bij dontlookaway.nl kwam er een melding binnen over verdacht gedrag met kinderen in Nepal. Eind juni is de man door de Koninklijke Marechaussee bij aankomst in Nederland op Schiphol aangehouden. Bij huiszoeking vond de politie afbeeldingen van kindermisbruik op gegevensdragers van de verdacht.
Bijna 50 meldingen in 2018
In 2018 ontving het meldpunt 48 meldingen, waarvan 22 meldingen gingen over vermoedens van kindermisbruik in het buitenland. Sommige melders hadden een vreemd gevoel bij verhalen over vakanties van een buur of collega. Anderen zagen dat hun hotel toestond dat kinderen meegenomen werden in hotelkamers door hotelgasten.
Misschien zie je het misbruik zelf niet met eigen ogen gebeuren, maar heb je het vermoeden dat je getuige bent van een verdachte situatie. Gezond verstand is vaak de beste raadgever om kindersekstoerisme te herkennen. Meld het ook als je denkt dat er ‘iets niet klopt’. De politie kan dan uitzoeken of er daadwerkelijk een strafbaar feit wordt gepleegd.