De coronapandemie: een dubbele dreiging voor kinderen

Meer kinderhandel, meer seksuele uitbuiting en meer kinderarbeid: miljoenen kwetsbare kinderen dreigen door de coronapandemie uit beeld te verdwijnen. Terre des Hommes maakt zich hard voor deze kinderen, zodat zij niet uit beeld verdwijnen.
Impact corona
Niemand ontkomt aan de coronapandemie, het raakt ons allemaal. Tientallen miljoenen mensen hebben het virus opgelopen en zijn ziek geworden, of erger… Maar corona heeft niet alleen impact op onze gezondheid; het raakt ook het dagelijks leven, van volwassenen én kinderen.
Armoede stijgt
De economische gevolgen van de wereldwijde crisis zijn enorm. Arme gezinnen hebben een deel of zelfs hun gehele inkomen zien verdwijnen, waardoor zij elke dag weer moeten zien te overleven.
Scholen dicht
Daarbij zijn in veel landen de scholen (nog) gesloten om de verspreiding van corona in te dammen. Scholen zijn niet alleen de plek om te leren, het is ook een belangrijke plek om het welzijn van kwetsbare kinderen in de gaten te houden. Ze zijn nu hele dagen thuis of op straat, waardoor het risico op uitbuiting toeneemt.
Meer kindhuwelijken
Naar verwachting keren dit jaar als gevolg van de virusuitbraak 23,8 miljoen extra kinderen en jongeren niet terug naar school en lopen 2,5 miljoen extra meisjes het risico om in de komende vijf jaar te worden uitgehuwelijkt.

Dubbele dreiging
Het gevaarlijke aan deze pandemie is dat het aan twee kanten nadelig werkt voor kinderen. Aan de ene kant zijn er nieuwe gevaren: zowel het virus zelf als de economische veiligheid die wegvalt. Aan de andere kant liggen veel systemen die zijn opgebouwd om kinderen te beschermen nu plat. Er zijn dus meer kwetsbare kinderen, minder opvangmogelijkheden en minder toegang tot kinderen door maatschappelijk werkers. Een gevaarlijke combinatie.
Campagne Verdwenen
Het is essentieel dat kwetsbare kinderen tijdens deze pandemie worden beschermd. Met de campagne Verdwenen voorkomt Terre des Hommes dat zij van de radar raken en in uitbuitingssituaties belanden. Met partnerorganisaties voeren we projecten uit in verschillende landen.
Kinderen worden bijvoorbeeld uit gevaarlijke situaties gehaald en naar een veilige plek gebracht. Ook zorgen we dat kwetsbare kinderen toegang krijgen tot onderwijs en de juiste zorg . Er worden ook alternatieve oplossingen bedacht om contact te houden met kinderen, bijvoorbeeld door langs de deur te gaan, via social media te chatten en te bellen, en door steun en advies te bieden via een lokale kindertelefoon.
Wat speelt er in de landen?
De corona-epidemie heeft een effect op kinderen wereldwijd. Ook in landen waar Terre des Hommes actief is. Wij zijn er voor de kinderen, wat hun problemen ook zijn.
De Filipijnen
Online seksuele uitbuiting is op de Filipijnen een groot probleem. Het aanbod van kinderen voor webcamseks is sinds de crisis enorm toegenomen.
We werken samen met gemeenschappen om de risico’s van online seksuele uitbuiting bekend te maken onder families. Ook voeren we druk uit op de Filipijnse overheid om toezicht op internet uit te breiden en bewustwording van het probleem te vergroten.
India
Door de nationale lockdown staan grote groepen mensen voor extreme uitdagingen. Zo nemen ouders hun kinderen mee naar de mijnen in het mica-gebied.
Wij hebben gezinnen voorzien van voedsel- en hygiënepakketten. Dit zorgt er mede voor dat kinderen minder snel worden meegegeven aan mensenhandelaren. Kwetsbare kinderen hebben tablets gekregen voor digitaal onderwijs, leraren zijn onder andere bereikbaar via Whatsapp en vrijwilligers brengen huiswerk rond.
Oeganda
Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal tienerzwangerschappen in Oeganda toegenomen en is er meer huiselijk geweld en kindermisbruik.
Kinderen die werden gered van kinderhandel zijn vanwege de zware lockdown langer in de opvanghuizen van Terre des Hommes gebleven. Nu het binnenlands verkeer weer mogelijk is, is een deel van de kinderen teruggebracht naar familie.
Nederland
Sinds de coronacrisis zijn kinderen en jongeren dag en nacht aanwezig op social media. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar voor loverboys.
Onderzoekers van Watch NL – ons project tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland – zijn extra alert op verdachte signalen online. Wij voorkomen slachtoffers door mogelijke loverboys en andere verdachten op te sporen en te waarschuwen. Dit rapporteren