

Kenia

In Kenia heeft bijna de helft van de meisjes en meer dan de helft van de jongens te maken met geweld.
Een groot probleem Kenia is mensenhandel; het land fungeert ook als doorvoer- en bestemmingsland. Een derde van de slachtoffers is kind en wordt meestal verhandeld voor seksuele uitbuiting. Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting van kinderen aan, maar ook kinderarbeid, kinderhandel en onveilige migratie. Dit doen we samen met gemeenschappen, de overheid, de private sector, maatschappelijke organisaties en kinderen zelf. Wij pakken de oorzaken aan, daarnaast lobbyen we voor de bevordering en bescherming van de rechten van kinderen.
-
Magdalene Wanza
Country Director, Kenya, Terre des Hommes NederlandIedereen is verantwoordelijk voor het uitroeien van kinderuitbuiting, maar het begint bij onze leiders en regeringen. Het vereist gecoördineerde actie van de betrokkenen om de onderliggende oorzaken aan te pakken en ervoor te zorgen dat kinderen centraal staan.
Kinderen in Kenia
Kenia is een land met een lager middeninkomen en telt 56 miljoen inwoners, waarvan meer dan 37 miljoen kinderen. Met zijn hoge bevolkings- en armoedecijfers staat Kenia voor allerlei uitdagingen op het gebied van dienstverlening en toegang tot sociale voorzieningen, waaronder goede gezondheidszorg, kwaliteitsonderwijs, voedsel en andere basisvoorzieningen.
Kinderen die in armoede leven zijn kwetsbaar voor seksuele uitbuiting, kinderarbeid en kinderhandel, gedwongen huwelijken, misbruik en andere vormen van uitbuiting.

Onze aanpak: kinderen centraal
Kinderen staan centraal in ons werk. We helpen kinderen om toegang te krijgen tot onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden, zodat ze uiteindelijk een baan kunnen vinden en een beter inkomen verdienen. Dit vergroot niet alleen hun kansen op een fatsoenlijk en waardig leven, het draagt ook bij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid. En we helpen hen hun stem te laten horen.
Kinderbescherming versterken
We onderwijzen ouders en gemeenschappen. We vergroten de capaciteit van lokale instanties om kinderuitbuiting doeltreffend te voorkomen, op te sporen, te melden en erop te reageren. We werken samen met verschillende partijen om te lobbyen bij de overheid voor de bevordering en bescherming van kinderrechten.
Ons werk in Kenia
Seksuele uitbuiting
Kenia is een bron-, doorvoer- en bestemmingsland voor mensen- en kinderhandel. Kinderen worden meestal verhandeld voor seksuele uitbuiting, zowel binnen als buiten het land. Veel kinderen, vooral meisjes, worden op jonge leeftijd gedwongen om in de prostitutie te werken in bars, hotels, bordelen en langs de weg.
Seksuele uitbuiting van kinderen gebeurt niet alleen offline, maar ook steeds vaker online. Online seksuele uitbuiting van kinderen heeft de afgelopen jaren wereldwijd een aanzienlijke stijging doorgemaakt, die alleen maar verergerd is door de coronapandemie. Ook in Kenia.
Kinderarbeid
Drie op de tien Keniaanse kinderen moeten werken om te overleven. Ze leven in diepe armoede en worden gedwongen zwaar en gevaarlijk werk te doen. Ze komen tijdens hun werk bijvoorbeeld in aanraking met gevaarlijk gereedschap of giftige stoffen, chemicaliën en pesticiden. Ze werken als motorrijders, in hotels, eetstalletjes, op de markt, in de bouw of in de huishouding.
Humanitaire hulp
Kenia heeft een grote vluchtelingen- en asielzoekersgemeenschap. Ongeveer 87% komt uit buurlanden Somalië en Zuid-Sudan. De meerderheid heeft onderdak gevonden in de Dadaab- en Kakuma-kampen in het noorden van het land. Het leven in de kampen stelt kinderen bloot aan geweld, misbruik en uitbuiting. Het is van groot belang om de kinderbeschermingssystemen te versterken, zowel in de vluchtelingengemeenschappen als in de gastgemeenschappen.
Kenia is ook gevoelig voor extreme droogte, waardoor het levensonderhoud en de voedselzekerheid van velen bedreigt worden. Onder dergelijke omstandigheden worden kinderen kwetsbaarder voor mensenhandel. Onze hulp bij droogte is gericht op voedselzekerheid en het behoud van bestaansmiddelen, maar ook op een goede bescherming van kinderen.
Gendergelijkheid
Discriminerende sociale normen op basis van geslacht en leeftijd ontzeggen en beperken de kansen van meisjes en jonge vrouwen om volledig deel te nemen aan de maatschappij. We stimuleren en bevorderen door meisjes en jongeren geleid activisme dat genderongelijkheid, uitsluiting en onrechtvaardigheid bestrijdt.
In nauwe samenwerking vergroten we de invloed van meisjes en jonge vrouwen op de besluitvorming en de verandering van gendernormen in formele en informele structuren.
We werken samen met gemeenschappen, de overheid, particuliere sector, maatschappelijke organisaties en kinderen zelf om systematische en structurele oorzaken aan te pakken van kinderuitbuiting. We werken met name aan het terugdringen van seksuele uitbuiting, kinderarbeid en kinderuitbuiting in noodsituaties.
Contact
Regio kantoor Kenia
P.O. BOX 76340, 00508 Nairobi
Nairobi, Kenia
+254 (0)722 209581
kenya@tdh.nl
Openingstijden
Maandag t/m Zaterdag 08:00 – 17.00

Onze partners in Kenia
Terre des Hommes is:
- lid van Joining Forces, een alliantie van zes internationale hulporganisaties.
- wij maken deel uit van She Leads, een strategisch partnerschap met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de organisaties Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT Nederland (DCI-ECPAT), African Women’s Development and Communication Network (FEMNET).
We werken samen met:
We werken nauw samen met de belangrijkste ministeries/departementen van de Keniaanse overheid, VN-organisaties en andere maatschappelijke organisaties. Zoals:
- African Gender and Media Initiative Trust (GEM Trust)
- Action for Children in Conflict (AfCiC)
- Childline Kenya
- Investing in Children and their Societies (ICS-SP)
- Kenya National Outreach, Counselling and Training Program (K-NOTE)
- Jitegemee Children Program
- Network for Adolescent and Youth of Africa (NAYA)
- Strategies for Northern Development (SND)